Zdrave-Bg

Какво представлява рак на матката

Рак на матката се заражда в ендометриума – вътрешното покритие на лигавицата, което всеки месец при менструация се подменя и подновява. Основната причина за възникване на рак на матката е излишъка от женски полови хормони – естрогени. Всички състояния и заболявания които водят до високо ниво на естрогени могат да провокират появата на рак на матката. Това не става веднага – нужни са години на високо естрогено ниво, за да могат да се получат ракови изменения. Това дава възможност за ранна диагностика на предраковите изменения и своевремени мерки с които заболяването да може да бъде предотвратено и излекувано напълно.

Голямото количество естрогени първоначално води до силно разрастване на ендрометриума. Това състояние се нарича хиперплазия на маточната лигавица. Продължителното нарастване на ендометриума води до различни аномалии в растежа на клетките. Така могат да се получат предракови изменения, които след време да се изродят в истински рак на матката.

Рискови фактори за развитие на рак на матката

Основния рисков фактор е след менопаузната възраст. Причината за това е, че за развитието на рак на матката е нужно матката да е била подлагана десетилетия наред на вредното влияние на естрогените.

Безплодие дължащо се на проблеми с яйчниците, късна меноупауза (след 50 годишна възраст), наднормено тегло и затлъстяването оказват влияние на хормоналния баланс. Масната тъкан участва в синтеза на полови хормони. колкото повече мазнини има в тялото, толкова повече естроген се произвежда в организма на жената. Надморменото тегло често е причинено от високо кръвно налягане и диабет. За това при такива жени риска от заболяване на рак на ендометриума е значително по-голям.

Продължителния прием на хормонални препарати съдържащи естроген също повишава риск от рак на матката.

Симптоми при рак на матката

  • Влагалищно кървене, особено след менопаузата. Това означава менструацията да спре за няколко месеца, а после кървенето отново да започне. Нововъзникналото кървене може да бъде доста обилно.
  • Остра болка в областта на таза.
  • Уголемяване и подуване на корема.

При влагалищно кървене трябва незабавно да отидете при гинеколог. Той може да препоръча извършването на кюретаж. При обилно кървене тази манипулацияще има лечебен ефект защото ще премахне източника на кървене. Освен това тя има голама диагностична стойност, защото отстранената маточна лигавица ще бъде изпратена за биоптично изследване. Само чрез това изследване с абсолютна сигурност може да се каже дали се касае за обикновено разрастване на ендометриума, за предракови изменеия или за рак на матката.

Други полезни диагностични методи са ехография, компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс.

Лечение на рак на матката

Рака на матката е често срещано заболяване, но в много случаи той добре се поддова на лечение. Ако бъде открит в ранните стадии на предракови изменения рака на матката може да бъде излекуван.

Методи за лечение

  • Оперативно лечение – това е основният метод за лечение на рак на еднометриума в ранните му стадии на развитие. Ако туморът не е навлязъл дълбоко в тъканите на матката, могат да бъдат отстранени само матката и яйчниците.
  • Радиотерапия – радиотерапията обикновено се препоръчва тогава, когато туморът е проникнал дълбоко в мускулния слой на маточната стена.
  • Хормонална терапия – хормоналната терапия е доста широко използвана като пръв метод за лечение на голям брой предракови изменения на маточната лигавица. Прилагането на хормони може да предизвика матката да изхвърли своята лигавица, а с нея и участъците с предракови образувания. Самият рак на ендометриума също може да се свие и дори да изчезне напълно, ако пациентката приема хормони посредством таблетки или инжекции. За хормонално лечение могат да бъдат използвани препарати, съдържащи мегестрол, медроксипрогестерон и др. При голяма част от пациентките рядко се провяват странични ефекти – топли вълни, изпотяване, напълняване, задържане на течности.
  • Химиотерапия – използва се, когато ракът на матката се е разпространил в отдалечени части на тялото.

Важно! Ракът на матката е напълно лечимо заболяване, особено ако се диагностицира в ранните му стадии. Нужни са повишено внимание и ежегодни пълни медицински прегледи при жени с наднормено тегло, диабет, високо кръвно налягане и при появата на генитални кръвотечения около менопаузата!

Ако видеото ви е било полезно можете да разгледате и да харесате страницата на zdrave-bg.eu

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

1 Comment

  • Гергана March 21, 2017 at 4:39 pm

    имам диагноза : с 54- злокачествено новообразование на тялото на матката от болницата в гр.Панагюрище и казаха , че трябва да ми се отстранят матката и яйчниците , но преди това да мина на скенер. Къде да отида за тази операция и колко струва този скенер?

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.