Zdrave-Bg

Дискова херния (дископатия)

Дисковата херния се нарича още дископатия и е най-честото заболяване на нервната система и най-честото хирургично заболяване на гръбначния стълб, гръбначния мозък и коренчетата на гръбначно-мозъчните нерви. В повечето случаи дископатиите настъпват в резултат на множествени, често повтарящи се микротравми или физическо напрежение. Обикновено се касае за „нормални” процеси на износване и преждевременно “остаряване” на структурите на гръбначния стълб.

Дисковата херния може да се развие на всяко ниво на гръбначния стълб, но е най-често в шийните и долните поясни сегменти. Това са преходите между подвижните (шиен, поясен) и фиксирани (гръден, кръсцов) участъци на гръбначния стълб. Телата на прешлените са отделени един от друг чрез частичен еднопрешленен диск. Този диск служи като физиологичен амортисьор и предпазва съседните прешлени от директен контакт по между им.

С възрастта, хроничните микротравми и натоварването, междупрешленният диск се променя. Влакна от вътрешните слоеве на фиброзния пръстен се разкъсват и прорастват в пулпозното ядро, дискът става безструктурен и прогресивно фиброзира, развиват се разкъсвания и дефекти на фиброзния пръстен, а също и на хрущялните пластинки на прешленните тела.

Продължителното притискане на диска върху околните тъкани води до хипертрофия на съседните костни ръбове – т.н. “шипове” или остеофити, междупрешленните стави и връзки се вкалцяват. Тези процеси изменят формата и размерите на костните канали за гръбначния мозък и коренчета на неговите нерви.

Стадии на дископатия

Началният стадий на една дископатия се изразява в излизане на част от ценралното ядро извън пределите на диска. Това се нарича дисков пролапс и на този етап е напълно възможно връщането на ядрото обратно в между-прешленото дисково пространство.

Истинската дискова херния се оформя при излизане на по-голяма част от ядрото извън пределите на диска с пълно разкъсване на виброзния пръстен. В този случай обратното връщане е невъзможно. В зависимост от посоката на излизане на диска се различават – предна, предно-странична, вертикална и задна дискова херния.

Симптоми на дискова херния

Остро настъпилото изместване на междупрешленния диск в страничната част на гръбначния канал дава типична картина – силна болка, разпространяваща се в зоната на засегнатото нервно коренче, евентуално с двигателни или сетивни разстройства. Началото на пристъпа може да бъде свързано с травма, рязко движение или непривична поза за продължително време. В други случаи началото може да бъде бавно, незабелязано и постепенно, особено в шийната област и се проявява с главоболие (шийна мигрена), световъртеж, нестабилност при ходене и др.

В острия период болката намалява или дори изчезва при покой на легло, но се изостря при при кашляне, кихане, напъване при дефекация, поради рязко повишаване на ликворното налягане.

Към болката се добавят още втвърдяване на мускулатурата отстрани на гръбнания стълб, ограничена подвижност и изкривяване на гръбнака – сколиоза.

Понижената чувствителност в кожната зона, изтръпването и слабостта на мускулите, инервирани от съответното нервно коренче са също характерни признаци. Намаляване размера на мускула е признак за по-продължителна коренчева компресия.

Страничните дискови хернии обикновено не предизвикват смушения в тазовите резервоари, но при силни болки уринирането и дефекацията могат да бъдат затруднени или невъзможни.

Предните и предно-странични дискови хернии са много по-редки, като в лумбалната област се проявяват с болки в гърба, с разпространение към ингвиналните гънки и бедрата, а в шийната област те могат да причинят дисфагия – смущения в гълтането.

Масивните дискови хернии в гръбначния канал обикновено се дължът на тежки травми и могат да доведът до парализа под нивото на дископатията в следствие на притискане на гръбначния мозък. Подобни случаи изискват спешно диагностициране със скенер или ядрено магнитен резонанс. При установяване на дискова херния е необходима да се предприеме оперативно лечение по спешност.

Лечение на дископатия

Лечението на дискова херния зависи най-вече от нейната тежест и симптоматика. При първата проява на лека дискова херния – локална болка във врата или кръста, с временен характер и различна продължителност, може да да премине без или с лечение (покой на легло за 1-2 седмици, обезболяващи, противовъзпалителни медикаменти, масаж, физиотерапия и т.н.).

Оперативно лечение

Неовладяването на болките или появата на неврологичен дефицит налага използването на образна диагностика и обсъждане на възможността за оперативно лечение. Основните показания за оперативно лечение са спешни и планови:

  • спешни показания са налице при остро настъпила тежкостепенна неврологична симптоматика – сфинктерни разстройства (неволно напикаване и дефекация), двигателен дефицит (най-често пареза на краката и т.н.)
  • в планов порядък се оперират болни със силни или постоянни болки, неповлияващи се от лекарствена терапия; постепенно прогресиращи неврологични разстройства – двигателен дефицит, сетивни смущения; сколиоза поради принудителната поза.

Непосредствените следоперативни резултати могат да са отлични с изчезване или облекчаване на болката в над 90% от оперираните. На по-късен етап обаче, в около 15-30% от оперираните болни остават в различна степен остатъчни болки, с характер на лумбалгия (лумбаго – болки в поясната област) или ишиалгия (ишиас – болки по хода на седалищния нерв, излъчващи се и към долните крайници).

Алтернативни методи за лечение

Мануалната терапия, су-джок и акупресурата в някои случаи дават отлични резултати при лечението на дисковите хернии. Тези методи могат да подпомогнат репонирането (връщане обратно) на диска и да намалят значително притискането на нервните коренчета и болковата симптоматика.

Ако видеото ви е било полезно можете да разгледате и да харесате страницата на zdrave-bg.eu

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

3 Comments

  • Vijdan February 12, 2017 at 5:28 am

    Imam diskova herniya ot 5god mnogo me boli i ot bolki nimoga da izlizam kakvo da pravya molya pisete mi

    • Георги Михов February 13, 2017 at 10:24 am

      Здравейте, по всички здравни въпроси можете да се обръщате към нашите експерти от http://zdrave-bg.eu/

  • Зехтие Мехмедова April 6, 2017 at 10:24 am

    Здравейте! През 2014 г. Скенерът показа, че имамдискова херния на широка основа. Тригодини подред ходих на санаториум в Баня Карловско. Сега 2017 г. Същият скенер показва спондилоза, но неи дискова херния. Болките ги имаам и също изтръпване и мравучкане на ръцете. Може ли така да изчезне дисковата херния, куде ли е избягала, оставяйки симптомите. Може ли някой да ми обясни какво всъщност се случва.

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.