Zdrave-Bg

Високо кръвно налягане

Нормалното кръвно налягане при възрастни е в рамките под 140 за горна граница и под 90 за долната. Инцидентното и краткотрайно повишаване на кръвното е нормална физиологична реакция на организма при физическо натоварване и различни силни емоционални преживявания.

Артериална хипертония

Това заболяване е на лице при продължителн повишаване на кръвното налягане над нормата което води до патологични изменения в сърцето, стените на артериите и вътрешните органи.

Гранична хипертония

  • Кръвното систолно налягане е между 140-160.
  • Кръвно диастолно налягане е между 90 95.

Половината от случаите с гранична хипертония след години преминават в трайна хипертония.

Трайна хипертония

Това заболяване е на лице при постоянно повишено кръвно налягане над:

  • 160 систолично.
  • 90 за диастолично.

Хипертонична криза

Хипертоничната криза представлява систолно покачване на кръвното налягане над 230/130 със заплаха за живота на пациента.

Видове артериални хипертонии

Първична хипертония

Нарича се още хипертонична болест и идеопатична хипертония. От нея страдан над 90% от хипертониците. По правило тя се явява след 30-тата година от живота, а жените боледуват по-често.

Стресът, затлъстяването, тютюнопушенето, застоялия начин на живот и злоупотребата с готварска сол са главните външни фактори за това заболяване.

Есенциалната хипертония се съчетава с 4 други заболявания в така наречения метаболитен синдром или още Х синдром. Това са затлъстяване, захарен диабет от втори тип, подагра и хиперлипидемия (високо ниво на липидите в кръвта).

Вторична (симптоматична) хипертония

Този тип се дължи на някакво друго заболяване. Тя обхваща около 10 % от хипертониците. Развива се най-често при бъбречни ендокринни заболявания и като страничен ефект от прием на някои медикаменти. Според протичането си това заболяване бива:

  • доброкачествено – в 90% от случаите кръвното налягане се покачва бавно и постепенно в продължение на няколко години. След това се стабилизира и стойностите му не нарушават 200/100.
  • злокачствено – около 5% от хипертониците страдат от бързо нарастващо кръвно налягане, което достига много високи стойности – над 200/100. Ако не се лекува заболяването води до смърт за 1 до 2 години.

Изменения в органите при високо кръвно

Развиват се най-вече в артериалните съдове, сърцето, бъбреците и мозъка.

Засягането на артериите се изразява в развитието на ранн, тежка и генерализирана атеросклероза. Плътните отлагания на мазнини с последващо склерозиране – стеснява артериите, намалява притока на кръв и води до инфаркти.

Уголемяването на сърдечния мускул при високо кръвно налягане става по механизма на увеличаване обема на мускулатурата на спортисти. Задебелената сърдечна стена е лесно ранима при недостиг на кислород, защото кръвоснабдяването на уголеменото сърце се зътруднява. Масата му може да достигне до 1 килограм при норма от 300 грама.

При мозъчната форма на хипертонична болест симптомите са главоболие и преходни разстройства в мозъчната функция. Тежко усложнение при хипертония са мозъчните кръвоизливи, наричани още хеморагични инсулти.

Увреждането на бъбреците води до постепенно отпадане на тяхната функция и до развитието на бъбречна недостатъчност.

Хипертоничните кризи носят още риск от остра сърдечна недостатъчност и оток на белите дробове.

Дисекацията на аортата е друго тежко усложнение на високото кръвно налягане. При нея се получава разкъсване на стената на главния артериален съд, който излиза от сърцето. Дисекацията завършва с тежък, фатален кръвоизлив. Изключително рядко това състояние има благоприятен изход.

Без лечение тежките усложнения на хипертоничната болест настъпват от 7 до 10 години след началото. Съвремената медикаментозна терапия рязко подобрява прогнозата и дава шанс за контрол над високото кръвно налягане в продължение на десетки години.

Не спирайте своеволно приема на предписаните ви медикаменти. Не си нагласяйте сами дозите на лекарствата. Не променяйте приемите по свое усмотрение.

Ако въпреки лечението кръвното ви налягане продължава де е високо значи трябва да смените лекаря, който ви го е предписал. Всички допълнителни методи и средства за понижаване на кръвното могат да ви бъдат от полза и са добре дошли, не не бива на своя глава да прекратявате лечението.

Стрес

Защо става така, че съвесни пациенти, кото спазват всички лекарски предписания – спират пиенето и пушенето, намаляват консумацията на животински мазнини и готварска сол, приемат редовно предписаните им лекарства – а кръвното им налягане продължава да бъде високо. Причината за това е, че не е премахнат основния фактор за неговото повишение – хроничния стрес. Проблемът, че даден човек е подложен на постоянен стрес в семейството, работата или социалната среда може да се прояви както във вид на високо кръвно налягане така и под формата на друго заболяване.

Ускоряването на пулса иповишаването на кръвното са нормални физиологични реакции на адаптация на човешкото тяло при физическо и психическо обременяване. Когато човек е поставен под голям натиск и продължително напрежение това трайно повишава напрежението на нервната му система. Психологическият смисъл на високото кръвно налягане е за кратко време да даде повече сила, за да могат да се решат настоящите проблеми. Случили се това решението изразходва тази натрупана енергия и кръвното налягане отново се стабилизира. Ако това не стане тогава физиологичната защитна реакциа става постоянна и води до сериозни органни увреждания.

Справяне със стреса

В съвременото общество агресията е недопустима като начин за решаване на конфликти и повечето хора не знаят как да изпуснат парата генерирана при ежедневните стресови ситуации. Кръвното се повишава дори и по време на разговор когато се стигне до конфликт. при всяко последващо мислено разиграване на конфликтните ситуации кръвообръщението се усилва без това да се преобразува в двигателна активност и кръвното се задържа високо.

Ако перодично не настъпва някакво разтоварване буквално се стига до постоянен натиск на кръвта в съдовете и до крайно повишаване на кръвното. Така хроничния стрес създава в човека една непрестанна възбуда и кръвоносната система я поддържа в очакване тя да се трансформира в някакво действие. Не е задължително това действие да бъде физическо – то може да бъде емоционална реакция или да намери вербален израз. Понякога е по-добре да избухнете и да излеете гнева си в думи от колкото да таите всичко в себе си и да се гордеете със своето самообладание. Още по-добре е да се научите спонтанно и чесно да изразявате мнението си, а не да спорите мисловно с вашия началник.

Най-доброто обаче е да намерите време да се разтоварите физически от психическото напрежение. Без значение дали това ще е спорт, ходене пеша всеки ден по един час или безцелна обиколка по магазините. Важното е да се движите и това движение да ви доставя радост и удоволствие.

Точков масаж (акопресура) при високо кръвно налягане

Масажирайте енергично неокосмената зона на главата, непосредствено зад двете ушни миди.

От вътрешната стена на предмишниците, на 4 напречни пръста над сгъвката на китката, притиснете силно с палец за около 2-3 минути. Повторете натиска и върху другата ръка.

Ако видеото ви е било полезно можете да разгледате и да харесате страницата на zdrave-bg.eu

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

6 Comments

  • НЕЛИ ЦВЕТАНОВА February 13, 2017 at 12:12 pm

    На 57 г. Редовно си меря кръвното и е нормално 120/80, от няколко дни сутрин като стана и си премеря кръвното е 120/90. което ме притеснява.
    Поздрави
    Нели

    • Георги Михов February 15, 2017 at 9:26 pm

      Здравейте, по всички здравни въпроси можете да се обръщате към нашите експерти от http://zdrave-bg.eu/

  • Valentina February 15, 2017 at 10:36 am

    OT DVE GODINI PIA VSEKI DESET DNI OT MESETSA PRIMOLUT NOR PO DVE TABLETKI DNEVNO. PREDPISANI SA OT GINEKOLOG , TAI KATO IMAH KARVENE MEGDU TSIKLITE. PRIBLIZITELNIO OT TOGAVA ZAPOCHNAHA I PROBLEMI S KRAVNOTO MI NALIAGANE , POVISHI SE . NALOGI SE DA OTIDA NA KARDIOLOG I MI IZPISAHA NEBILET PLUS S DIAGNOZA PARVICHNA HIPERTONIA. VAZMOGNO LI E PRIMOLUT NOR DA E PRICHINA ZA VISOKOTO MI KRAVNO, TAI KATO DO TOGAVA NE SAM IMALA NIKAKAV PROBLEM S KRAVNOTO MI NALIAGANE.

    • Георги Михов February 15, 2017 at 9:27 pm

      Здравейте, по всички здравни въпроси можете да се обръщате към нашите експерти от http://zdrave-bg.eu/

  • Маргарита May 5, 2017 at 8:34 am

    Нуждая се от съвет за 83-годишната си майка. От месец е със счупен глезен и в по-голямата част от деня лежи. Пие си хапчетата за високо кръвно и оросяване на мозъка по нова схема, но твърди, че преди не е имала такова високо кръвно (сутрин, преди храна и лекарства: 205/72; вечер, преди храна и лекарства: 197/71). Опасявам се, че не го е мерила преди често, а само при дискомфорт. Казва, че се чувства добре, не усеща кръвното, но тази сутрин бузите й бяха порозовели, а бялото на очите – също. Въпросът ми е колко често и в какво количество да й давам хлофадон.
    .

    • Георги Михов May 13, 2017 at 7:54 pm

      Здравейте, по всички здравни въпроси можете да се обръщате към нашите експерти от http://zdrave-bg.eu/

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.