Zdrave-Bg

 

Какво представлява заболяването артрит

Артрита представлява възпаление на ставите, което се съпровожда от подуване, зачервяване, затопляне, болка и нарушаване на ставната подвижност. При артрозата за разлика от артрита липсват тези белези на възпалителната реакция.

Видове артрит

Възпалителните заболявания на ставите имат характерни особености, коит ослужат като ориентир за характера на заболяването.

  • Артрит при ревматизъм

Нарича се още мигриращ полиартрит и е една от проявите на ревматизъм. Проявява се при повече от 50% от пациентите с ревматизъм. Заболяването е в ученическа възраст и засяга предимно големите стави – колена, глезени, лакти и рамена. Типичните признаци за възпаление са оток, затопляне, болка и  ограничена функция.

Характерно за него са съпътстващите симптими – повишаването на температурата 1-2 седмици след прекарана гнойна ангина; признаци от страна на сърцето и нервната система; кожни изменения; преходни зарвявания и неболезнени плътни възелчета, разположени в близост до ставити. В кръвта се повишава броя на левкоцитите.

Този вид артрит оздравява без да оставя остатъчни поражения върху засегнатите стави.

  •  Ревматоидният артрит

Това заболяване е съвсем различно от ревматизма. Започва бавно,постепенно и без пристъпи на повишена температура. Жените боледуват 3 пъти по-често от мъжете. По правило тук се засягат малките стави на пръстите на ръцете и краката, които са болезнени и подути. Кожата е леко затоплена, но не е зачервена. Тези симптоми се придружават от сутрешна скованост.

За разлика от ревматизма увредените от ревматоиден артрит стави се деформират и обездвижват.

Заболяването се придружава от вторична анемия, отслабване на мускулатурата и наличие на кожни възли по разгъвните повърхности на ставите.

  • ювенилен хроничен артрит

Заболяването започва в детска възраст и може да засегне всички стави освен тези в лумбалната област на гръбначния стълб. характерни за него са тлъсъчно протичане с повишаване на температурата; ситен обрив с цвят на пушено филе от сьомга; увеличаване на лимфните възли; увеличаване на черния дроб и слезката, възпаление на ириса на окото.

  • Артрит при подагра

Както при диабета тук важна роля играе прехранването като външен превключващ фактор. Класическия подагрозен пристъп събужда бълния през ноща от засилващи се болки в основната фаланга на палеца на крака, който е зачервен, подут и изключително болезнен (до такава степен, че болния не може да търпи допира на завивката). По правило температурата е леко повишена.

  • Артрит при възпаление на дебелото черво

Отдавна е установена връзката между хроничните колити и възпалението на ставите. Страдат най-вече пациенти стадащи от хроничен колит, болестта на Крон и болестта на Уипъл.

Увреждане на ставите според официалните медицински статистики се среща в 20% от случаите на колити, но на практика то вероятно е много по-често.

Хронично възпалената лигавица на червата е с нарушена цялост което повишава нейната пропускливост. През чревната стена в кръвта започват да постъпват вещества, които нармално трябва да се изхвърлят с изпражненията. Кръвта от червата минава през черния дроб където се преработват и усвояват хранителните вещества, а вредните за организма алергени и токсини трябва да се обезвредят. Когато обаче количеството на токсини е крайно завишено поради хронично увредената чревна стена тогава част от токсините и алергените минават непроменени през черния дроб и продължават да циркулират с кръвта. По този начин те се задържат дълго в ставните тъкани, защото обмяната на веществата в тях е по-бавна. Тогава в ставите се струпват бели кръвни клетки, за да отстранят токсините и алергените и това води до възпалителен процес в ставите.

По същия начин се развиват артритите след инфекциозни заболявания и алергичните артрити. При тях алергени се явяват микроорганизмите и антибиотиците. При тези случаи има и други симптоми – повишаване на температурата, сърцебиене, гадене, болки в корема, кожни обриви и др.

В 75% от случаите на артрит при колити се засягат периферни стави, а при 25% пациентите имат изменения в гръбнака. Ставното увреждане се развива от 6 месеца до няколко години след възпалението на дебелото черво. Най-често засегнати са ставите на глезените и колената; следвани от ставите на пръстите на ръцете, рамената, лактите и тазобедрените.

Подуването и зачервяването на ставата преминава след няколко седмици, но може да продължи и с месеци.

Лечение на артрит

Лечението на артритите цели основно намаляване на възпалителния процес в ставите. То може да продължи с години защото не премахва причината на заболяването, а само подтиска неговите симптоми. Природните методи и средства са отлична алтернатива на традиционите терапии, защота спестяват на пациентите всичките тежки лекарствени увреждания на стомха, черния дроб и бъбреците. Ето и няколко природни продукта подходящи за лечение на артрит:

  • рициново масло – намазва се и се втрива с лек масаж сутрин и вечер.
  • прополис (спиртен извлек) – болната става се намазва няколко пъти дневно.
  • коносан – конопено въже против болки. Увива се около ставата за пез нощта. Без пристягане.

 

На пазара се предлагат различни хранителни добавки, които имат изразен противовъзпалителен ефект. Бъде внимателни с дозировката и продължителността на приема. Ако се предозира билките също имат странични ефекти.

Диета при артрит

  • Повечето пациенти с артрит се подобряват при спазване на вегетарианска диета.
  • Подмяната на месото от дневното меню с риба също носи облекчение.
  • Добре се отразява приема на рибено масло, омега 3 и витамин Е. Богати на тези вещества са – пшенични кълнове, царевица, зеле, грах и яйца.
  • Целината е изключително позходящ зеленчук за увредени стави. Направете листата му редовна съставка във вашата салата.
  • Много полезна е следната рецепта – 1 супена лъжичка настъргана грутка целина се добавя в кофичка кисело мляко. ако всеки ден или през ден изяждате по една такава доза освен положителния ефек върху ставите вие ще възстановите рмалната си чревна микрофлора, което ще ви донесе облекчение от колита и свързаните с него симптоми.

 

Физиотерапия, кинезитерапия, масажи и лечебната гимнастика също са полезни при артрити защото раздвижват ставите и съхраняват тяхната функция. Основното правило е да не се прилага топлина, а да се прилагат временистудови процедури.

Ако видеото ви е било полезно можете да разгледате и да харесате страницата на zdrave-bg.eu

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

2 Comments

  • Антон Александров January 2, 2017 at 9:37 am

    Обзорната лекция на д-рБиволарски бе много полезна за мен.С благодарност ще приложа съветите му,и при положителни резултати,ще ги отразя в блога на ”Здраве бг.”

    • Георги Михов January 2, 2017 at 6:39 pm

      Радваме се, че лекцията ви е била полезна. Надяваме се резултатите да са успешни 🙂

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.