Ако това видео ви е било полезно открийте повече информация на сайта на zdrave-bg.eu

Как да използваме билката Невен

Използват се цветовете на невена. Най- известна активна съставка на невена се нарича календула сапогенин. Цветовете имат много полезни свойства, защото съдържат сапонини, гликозиди, етeрични масла, каретоноиди, ксантофили, горчиви вещества и растителен клей (слузни вещества).

Лечебно действие и приложение

Цветовете на невена имат много лечебни свойства. Те имат предимно външно приложение. Мехлемът се използва за лечение на трудно зарастващи рани, инфекции на ноктите и язви по краката, разширени вени, подутини от измръзвания, както и помага при гъбички по краката. Лапи с невен облекчават болки при навяхвания и изкълчвания, абцеси, контузии и изгаряния. Ако се приема вътрешно под формата на чай, би било добре да се пие при леки стомашни колики и болезнена менструация. Приятният цвят на растението го прави любима съставка в много чайове. Чаят  влияе положително въздействие на организма при язва на стомаха ,високо кръвно налягане , жълтеница , кръв в урината, а и служи като успокояващо средство. Жабуренето с отвари от невен се препоръчва при възпаления на устната лигавица.

Чай

Ще ви разкажем как да приготвите чай от невен. Залейте 1 чаена лъж. цветове от невен с 1 чаена чаша вряла вода. Прецедете след 10 минути. Пийте по 1 чаша три пъти на ден. В студен вид използвайте за гаргара.

Масло (мехлем) от невен

Маслото се приготвя по следния начин. Счукайте в хаванче 2 шепи свеж цвят от невен. Накиснете в гореща вода заедно с около 50 г натурално млечно масло и бъркайте сместа непрекъснато 20 минути. След това прецедете през марля и оставете да се охлади. Поставете в стерилен съд и дръжте в хладилника. Вадете от хладилника половин час преди всяка употреба.

Лапи

Ще ви разкажем как да приготвите лапи от невен. Първо залейте 2 суп. лъж. цветове от невен с 1 чаена чаша вряла вода и оставете да се запарят 10 минути. След това натопете ленен плат в запарката и превържете нараненото място. Накрая покрийте с хавлиена кърпа и оставете лапата да действа, докато платът не изстине напълно. Повторете няколко пъти през деня.

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.