Zdrave-Bg

Кръвно налягане

Сърцето и кръвоносните съдове формират една затворена система чрез която кръвта циркулира в тялото и доставя на всички тъкани основно кислород и хранителни вещества. При преминаването си през органите кръвта изнася въглеродния диоксид и отпадните продукти от обмяната на веществата. правилнат аи равномерна циркулация на кръвта е от жизнено важно значение за  организма и зависи основно от кръвното налягане и кръвния обмен.

Систолично кръвно налягате (горна граница)

Кървното налягане се формира от помпената функция на сърцето и от еластичността на артериите. Систоличното кръвно налягане (горната граница) зависи от силата на сърдечното съкращение. Основната функция на сърдечния мускул е помпената. При всяка своя систола (съкращение), сърцето изтласква кръв към всички органи и тъкани на тялото. При диастола (отпускане и разширяване), сърцето се пълни с кръв от големите венозни съдове, които се вливат в предсърдията. Редуването на систола и диастола в ритмична последователност е присъщо за нормално функциониращото сърце. Колкото по-малка е силата на сърдечното съкращение, толкова по-ниска е горната стойност на кръвното налягане.

Диастолично кръвно налягане (долна граница)

Диастоличното кръвно налягане (долната граница) зависи от състоянието на периферните артериални съдове от малък калибър. Тази стойност на кръвното налягане няма нищо общо със сърдечната дейност. В момента на регистрирането на долната граница на кръвното, сърцето е отпуснато и се намира в диастола. По този начин, тази стойност съвпада по време с диастолата и затова носи името „диастолично”. Когато периферните артериални съдове са разширени (вазодилатация), диастоличното кръвно налягане се понижава.

Ниско кръвно налягане (Хипотония)

Като най-ниска нормална стойност на систоличното кръвно налягане при възрастни се смята до 100-105 mmHg. Хипотония или ниско кръвно налягане има при измерена горна граница на кръвното под 100-105 mmHg.

Форми на ниското кръвно налягане

Не е зъдължително ниското кръвно налягане да бъде болестно състояние.

При спортисти често явление е така наречената регулаторна хипотония. При тях регулацията на кръвното налягане е променена и по време на покой кръвообръщението се щади (потиска).

Ортостатична хипотония се получава при рязко изправяне (ставане на крака), вследствие на което кръвта се отича в ниско разположените части на тялото (коремни органи и долни крайници).

Хипотонията като болестно състояние се развива само тогава когато регулаторните механизми на кръвообръщението в покой и при натоварване са недостатъчни, за да поддържат такова кръвно налягане при което мозъка и бъбреците да получават достатъчно количество кръв.

Видове артериални хипотонии

  1. Първична (есенциална) хипотония се среща предимно при слаби и високи жени. Понижената физическа активност и стеса са благоприятсващи фактири за нейната изява.
  2. Вторична (симптоматична) хипотония е онази която се дължи на някакво друго заболяване. Този вид се развива най-често при:
  • Ендокринни заболявания (при надбъбречна недостатъчност -болест на Адисон или хипофизарна недостатъчност – болест на Симондс).
  • Сърдечно – съдова хипотония (клапни пороци, белодробна емболия, ритъмни нарушения).
  • Инфекциозно – токсична (при инфекциозни заболявания).
  • Медикаментозно – индуцирана (при приемане на диуретици, антидепресанти, антиаритмични и антиисхемични лекарства).
  • Обездвижване, дълго пребиваване на легло, обилна кръвозагуба, обезводняване (продължително повръщане и диария), варици и тромбофлебит.

Оплаквания при ниско кръвно налягане

  • Безсилие, лесна и бърза уморяемост, продължително сутрешно „време за вработване”, нарушена способност за концентрация.
  • Главоболие, шум в ушите
  • Сърдечни симптоми – сърцебиене, чувство за стягане и болки в сърдечната област
  • Депресия, вътрешно безпокойство, нарушение на съня
  • Студени ръце и крака
  • Световъртеж при ставане от леглото, при навеждане, причерняване или мержелеене пред очите, колапс (касае се за внезапно понижаване на кръвното налягане с помрачаване на съзнанието или неговата кратковременна загуба)

Лечение на ниско кръвно налягане

При колабиране пациента трябва да се остави да лежи, а краката му да се вдигнат на високо. Така се повишава притока на кръв към сърцето и се подобрява кръвния обем и кръвното налягане.

При пациенти с хипотония основна препоръка е да се увеличи приема на течности – чай, подсолен айрян, прясно мляко, газирани напитки (подсладени със захар и/или глюкозо-фруктозен сироп, а не с изкуствени подсладители!). Най-ефикасна е обикновената кока-кола, компоти, нектари, натурални сокове. С кафето не бива да се прекалява, защото има диуретичен ефект!

Препоръчително при хора страдащи от ниско кръвно налягане са:

  • Чести бани (хидротерапия), тонизиращи масажи, плуване, повече движение и физическа активност, редовно спортуване.
  • Повишен прием на сол (солени филии, солени бисквити, солено сирене) Внимание! Тази мярка да не се прилага при сърдечна недостатъчност!
  • Спането на висока възглавница (повдигната на 20 градуса горна част на тялото) ограничава образуването на урина през нощта и предотвратява сутрешната ортостатична реакция.

Рязкото сваляне с лекарства на кръвното налягане при възрастни пациенти е особено опасно, защото при наличието на атеросклеротични промени в мозъчните съдове това може да доведе до исхемични инсулти.

Най-често срещаната причина за ниско кръвно е обезводняването и за това тези пациенти трябва да гледат на пиенето на вода като на най-важната лечебна мярка. Нуждите на възрастен човек от вода за едно денонощие се изчисляват като теглото на пациента се умножи по 3. Например 70 кг човек трябва да изпива по 2 литра вода на ден. Този прием трябва да бъде равномерно разпределен във времето, за да не получава натоварване на сърдечно-съдовата система.

Съществуват заболявания на бъбреците и сърцето при които повишения прием на течности не е особено препоръчителен в определени моменти. За това е важно пациентите да се изследват, за да се установят конкретните причини за ниското им кръвно преди да се пристъпва към неговото лечение.

Точков масаж (акопресура) високо кръвно

В основата на шията напипайте най-изпъкналия прешлен. С умерен натиск върху кожата, със среден пръст, направете 7-10 обиколки около този прешлен, по посока на часовниковата стрелка.

От външната страна на предмишницата, на четири напречни пръста над сгъвката на китката, притиснете силно с палец за около 2-3 минути. повторете натиска и върху другата ръка.

Ако прилагате тези процедури ежедневно, в продължение на един месец, кръвното ви налягане ще се повлияе в значителна степен.

 

Ако видеото ви е било полезно можете да разгледате и да харесате страницата на zdrave-bg.eu

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.