DKK

Масаж на крачетата на бебе

Започваме с масаж на стъпалата като ги поглаждаме ветрилообразно. Хубаво масажираме точицата под средния пръст.

След това поглаждаме крачето нагоре, като прескачаме ставата. Крачето се хваща за глезенната става и се намачква и разтрива хубаво. След всяко размачкване, разтриваме и се завършва с поглаждане, като отново се прескача ставата. Пак се разтрива и правим леко пощипване. Сменяме крака и извървваме същите движения.

Разтриване на ръчички

Време е да масажираме ръчичките. Хващат се хубаво и детето държи палеца на ръката ви. Леко се поглажда ръчичката, отново прескачаме лакътната става. Вътрешната страна се разтрива най-вече. Хубаво се омачква ръчичката отпред и отзад. Завършва се с поглаждане и леко потупване по ръчичката. Правим същите движения и с другата ръка.

Масаж на гърдите

Следва едно хубаво поглаждане на гърдичките. Леко нагоре и надолу се масажират гръдичките с изцеждане. След това преминаваме към коремчето. Масажира се по посока на часовниковата стрелка. Завъртете хубаво ръката си като държите дланта на пъпчето и повторете няколко пъти. След това поглаждаме коремчето и го пощипваме.

Разтриване на бебешко гръбче

Сега слагаме детето да легне по корем и ще откопчаем памперса. С поглаждащи движения масажираме целия гръб. Разтрива се гръбчето лекичко около гръбначния стълб и после пак се поглажда. След това много хубаво размачкваме дупето на бебето. После правим леко пощипване, за да бъде дупето здраво. Накрая завършваме с пошляпване и пащипване с цел стягане на дупето.

Прави и се и цялостно потупване, за да се стегне мускулатурата. Децата обичат, защото това ги успокоява. Пак хубаво поглаждаме. Хубаво разтриваме около раменцата.

Завършване на масаж на бебе

Бебешкия масаж може да продължи 15-20 минути. Накрая завъртаме хубаво бебето в двете посоки. Когато обръщането се прави от гръб по корем, промушвате ръката си под тялото на бебето и го завъртате леко. Когато е обратнотозавъртане, се държат само краката и детето се набира и се обръща.

След това изправяме бебето, за да видим дали се е научило да стои на крачетата си. Опитваме се да му помогнем да застане в тази позиция. Можем да му помогнем да клекне и пак да се изправи. Последното упражнение е да направим фър-фър с ръцете на детето и да му помогнем да застане на ръце и на коленца. Накрая помагаме на детето да се свие на кълбо и го оставяме да си хване крачетата.

Ако това видео ви е било полезно и имате въпроси относно грижите за вашето бебе , можете да се обърнете към нашите експерти от детска консултативна клиника

1ДКК Първа детска консултативна клиника разполага с над 30 педиатрични специалисти, собствена лаборатория и дневен стационар. Медицинският персонал се състои от лекари, сестри, рецепционисти, лаборант, лабораторен лекар, санитари и консултанти по различни субспециалности и педиатрични направления. Работното време на клиниката е 8.30-20.30 часа за делнични дни и 9-19 часа за събота и неделя. Целта на Първа Детска Консултативна Клиника е качествена детска грижа и максимално човешко и професионално отношение в приятна атмосфера. Нашата реклама са доволните родители! Заповядайте при нас!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.