Ако това видео ви е било полезно открийте повече информация на сайта на zdrave-bg.eu

Исоп (растение) – чай и лечебно действие

Чаят от исоп има много лечебни свойства. Полезен е при лечение на стомашно-чревни проблеми, особено на газове и липса на апетит. Исопът има леко спазмолитично и диуретично действие върху пикочния мехур. Гаргарата с този чай може да излекува суха кашлица. Освен лечебните свойства, исопът може да бъде и вкусна готварска подправка. За съжаление, у нас исопът не се използва много в кулинарията. Наистина е жалко, защото тази билка е изключително приятна като добавка към сирене, супи и салати, като прави всички ястия по-лесно смилаеми.

Чай от исоп

Чаят от исоп е много полезен за организма. Той може да се приготви по следния начин. Залейте 2 чаени лъжици сушен нарязан исоп с 1 чаена чаша студена вода. Сварете сместа, оставете да се запари 5 минути, след това прецедете.

Чаят от исоп може да се смеси с още няколко билки и отново да има положително въздействие върху организма. За тази цел смесете 1 чаена лъжица сушен нарязан исоп с половин чаена лъжица мащерка и половин чаена лъжица жълт кантарион. Залейте сместа с 1 чаена чаша студена вода. Кипнете отварата, оставете да се запари 5 минути, след това прецедете. Пийте по 2 чаши дневно – 1 преди закуска и 1 преди лягане.

Извара с билки

Бихме искали да ви предложим още една рецепта, която има своите си лечебни свойства. Тя представлява извара с билки и се приготвя по следния начин. В 200 г извара разбъркайте 4 супени лъжици нарязан на ситно исоп заедно с малко зехтин, сол и черен пипер. Консумирайте изварата с печени картофи или намазана на филия.

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.