Zdrave-Bg

Какво представлява заболяването анемия

Анемия се нарича намаляването на способността на кръвта да транспортира кислород, което обикновено се дължи на спадане на циркулиращата еритроцитна маса (червените кръвни клетки) под нормалното й ниво. При анемия стойностите на хематокрита и на хемоглобиновата концентрация намаляват.

Нормалните стойности на кръвните показатели показват известни полови различия. При мъжете броя на червените кръвни телца и съответно хемоглобина и хемотокрита са по-високи в сравнение с тези при жените. Това се дълже на 2 основни причини – влиянието на половине хормони и месечния цикъл при жените. Ето и стойностите на нормалние кръвни показатели:

HG (хемоглобин) – главна съставка на еритроцитите

  • 150 – 175 g/l – мъже
    140 – 165 g/l – жени

HCT (хематокрит) – концентрацията на еритроцитите в единица обем кръв.

  • 0.40 – 0.54 (%) – мъже
    0.37 – 0.47 (%) – жени

Еr (брой еритроцити)

  • 5.5 – 6,5, x1012/l мъже
    4.5 – 5,5 x1012/l жени

Червените кръвни телца се образуват в костия мозък, циркулират в кръвта около 4 месеца и след това се разрушават предимно в далака. Желязото освободено пре техния разпад се запазва и се включва в състава на новите електроцити.

Причини за възникване на анемия

Основните причини за възникване на анемия могат да се разделят на няколко основни групи:

  1. От остра загуба на кръв – при този вид непосредствената опасност за пациента е намаленото количество на кръв в съдовете и шока. Това състояние изисква спешна лекарска намеса.
  2. Хронична загубна кръв – среща се чесо п болести на храносмилатената система; на женската полова система; хронични възпалитени и туморни процеси. В тези случаи резервите на желязо в организма се изчерпват и се развива желязо-дефицитна анемия. Това е най-често срещания вид анемия – 80% от случаите. При това 80% от засегнатите са жени, тъй като те имат двойно по-големи потребности от желязо. При оставяне на диагноза желязо-дефицитна анемия винаги трябва да се търси причината за нея.
  3. Повишено разрушаване на червените кръвни клетки – Хемолитични анемии. Те могат да са в следствие на наследствени и вродени аномалии или придобити (в следствие на преливане на кръв от друга кръвна група; попадане на различни отрови в кръвта, ухапвания от отровни змии и насекоми)
  4. Поради намалено образуване на електроцити в косния мозък – хипопластични и апластични анемии.

Признаци на анемия

  • Бледост на кожа и видими лигавици. Освен това кожата е изтънена, прозирна и нееластична поради атрофия на епидермиса и дермата
  • Ноктите стават чупливи, губят своята нормална изпъкналост и добиват вдлъбнатина с форма на чаена лъжичка – койлонихия (най-вече при желязо дефицитните анемии).
  • Белият дроб е толкова блед, че  най-сетне оправдава  името  си.
  • Кръвта е бледа, водниста.
  • При починали послесмъртните съсиреци са оскъдни, а послесмъртните петна са слабо изразени.
  • В целият организъм клетките, които са особeно чувствителни към хипоксия (кислороден глад) могат да претърпят мастна дегенерация (натрупване на липиди) и дори исхемична некроза (инфаркт).
  • Намаляването на доставката на кислород с кръвта се компенсира с тахикардия (учестено сърцебиене) и увеличен минутен обем на сърцето.
  • Това води до хипертрофия на лявата сърдечна камера .
  • В условията на хипоксия твърде бързо се стига до мастна инфилтрация на хипертрофичния миокард, а след нея – до дилатация на лявата камера.
  • Анемичното сърце (кор анемикум) представлява мастна дегенерация на кардиомиоцитите, развиваща се по хода на малките вени, около които кислородната недостатъчност е най-силно изразена.
  • Развива се и  мастна дегенерация на черния дроб.
  • При по-тежки анемии се появява екстрамедуларна хемопоеза (кръвотворене извън костния мозък) от фетален тип в черния дроб, слезката и лимфните възли.
  • Могат да се появят и незрели представители  на  гранулоцитната и тромбоцитната редица.
  • Смъртта  от  анемия  може да настъпи с прояви на левостранна сърдечна слабост, от хипоксично увреждане на ЦНС (централна нервна система и възпалителни  усложнения във вътрешните органи.

Пернициозна анемия

Терминът “пернициозна” (гибелна) анемия е остатък от дните, когато патогенезата и терапията на това заболяване са били неизвестни, а прогнозата – смъртоносна

В днешно време този термин е запазен само за недостиг на витамин Б12. В повечето случаи причината е отслабена стомешна продукция или на дефектна функция на така наречения вътрешен фактор необходим за резорбцията на витамин Б12 в червата. Тази анемия се среща по-често при жени в средна и напреднала възраст.

Причината за заболяването е автоимунно възпалени с атрофия на вътрешната обвивка на стомаха. Изтъняването на стомашната лигавица се съпровожда с намаляване на секрецията на така наречения вътрешен фактор и понякога се усложнява с развитието на рак на стомаха. При 3/4 от болните с пернициозна анемия се засяга и нарвна система (основно гръбначния мозък).

В миналото тази анемия е била смъртоносна но в днешно време се лекува 100% с парентерално (инжекционно) приемане на витамин Б12. 

Хранителен режим при анемия

Недоимъка на витамин Б12 и фолиева киселина може да се развие при повишени изисквания на ортанизма (например бременост); при наличие на чревни паразити; чревни заболявания; недостатъчен внос с храната; при алкохолици; при възрастни хора на еднообразна диета и др.

В тези случаи са подходящи храните от животински произход – черен дроб, говеждо, телешко, свинско, мляко и млечни продукти. Те обаче няма да имат ефект при клиенти с атрофичен гастрит и пернициозна анемия.

Лечение на тежки форми на желязо-дефицитни анемии

Препоръчва се приемане на препарати съдържащи желязо, назначени по схема. Това лечение обикновено продължава няколко месеца. Трябва да се има предвид, че железните таблетки могат да причинят засенчвания в коремната област и да доведът до погрошна диагноза за жлъчни или бъбречни камъни. Техния прием може да се съпровожда от нарушения в храносмилането.

Случайното поглъщане на железни препарати от деца може да доведе до тежки отравяния. съхранявайте всички лекерства в дома си на недостъпни за деца места.

Диета при анемия

Важно за пациентите с анемия са разходките на чист въздух, пълноценната почивка и достатъчно сън. подходящи храни са пчелните продукти – мед и пчелен прашец. Освен това се препоръчват ябълки, коприва, червено грозде, спанак, яйца, кисело мляко, бирена мая, агнешко, телешко, риба, ленено семе и др.

Имайте предвид, че е възможно конкретната форма на анемията да изисква специална диета. За това е важно първо да се уточни причината за анемията от специалист и да се предприеме адекватно и навременно лечение. Чрез природните методи може само да се ускори оздравителния процес.

Универсалан фреш при анемия

Изпивайте всеки ден в продължение на поне 1 месец прясно изцеден сок от – ябълки+морков+червено цвекло. По равни части от трите, вляко с размера на ябълката. Приема се 1 час след хранене, без допълнително овкусяване. Нормализира още кръвното наляане и холестерола.

Ако видеото ви е било полезно можете да разгледате и да харесате страницата на zdrave-bg.eu

За Автора - zdrave-bg

Екипът на Zdrave-Bg.eu предоставя на своите читатели възможност за безплатни медицински консултации. Вашите запитвания ще бъдат внимателно обсъдени и при нужда – консултирани със съответния специалист. Ако имате здравословни проблеми и не знаете какво да предприемете; ако не ви е ясно какво означават резултатите от медицинските изследвания или сте изправени пред трудно решение какъв метод на лечение да изберете; ако имате неясни оплаквания и отдавна нерешени здравословни проблеми или просто искате да споделите нещо, пишете ни Епикризи, резултати от кръвни, инструментални изследвания и други документи е по-добре да бъдат сканирани или снимани и изпратени като прикачени файлове, отколкото да се преписват. При остро възникнали заболявания, не стойте пред компютъра, а незабавно потърсете лекарска помощ!

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.