Безопасното шофиране започва още с подготовката за закачане на ремаркето преди пътуване. Препоръчваме ви още докато приближавате ремаркето да огледате мястото за паркиране за евентуални препятствия или неравности. След това е хубаво да слезете от влекача и да огледате на място, ако е възможно отворете ремаркето, за да проверите дали и с какво е натоварено. Има огромна разлика дали ще карате пълно или празно ремарке. Проверяваме също и самото ремарке за видими неизправности като повредени крака и т. н.

Захождане

Най-добре е да се позиционирате директно пред, ако това е възможно. По този начин ще виждате ремаркето от всичките огледала на влекача и ще можете да заходите максимално правилно. Препоръчваме ви да спрете на удобно разстояние, за да имате възможност спокойно да закачите кабалите. Идеалния момент е да спрете когато престилката на влекача плезе под ремаркето.

Закачане на кабелите

Стигнахме до електрическите кабели. Стандартно влекача има 4 кабела , 2 за въздуха (червен и жълт) и 2 за ток. Червения кабел снабдява с въздух ремаркето, без него ремаркето остава блокирано. За това ви препоръчваме да го закачите последно.

Когато включвате куплонга на кабела проверете дали сте го напъхали до край и дали влиза плътно. Хлабавият куплонг означава лоша връзка а от там могат да дойдат сериозни проблеми.

Закачане на ремарке

С въдушната възглавница вдигаме задния мост на влекача докато лафета прилепне хубаво. След това с манивелата вдигаме краката. Манивелата има две предавки, навътре по-бавно и и навън по-бързо. Важно е краката да не опират в земята, за да не се счупят заварките при закачане.

Когато сте убеден, че всичко е наред и всичко, започнете бавно да давате назад под ремаркето. Оворете леко прозореца си, защото така ще ви е по-лесно да чуете щракването на лафета. Когато чуете отчетливото закачане на лафета, поставете влекача на ниска предавка и дръпнете леко напред, за да проверите дали сте закачили добре.

 

Спускате възглавницата на влекача в нормално положение.

 

В Испания е задължително да поставяте номера на влекача отзад на ремаркето. Не забравяйте за тази подробносто ако ви предстои да шофирате там.


Сан Хосе Лопез  е испанска транспортна фирма с клон в България. Ако проявявате интерес към работа като международен шофьор можете да разгледате офертите на дружеството в zakolata.bg

За Автора - sjl

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.