части за колата

Какво да направим ако ни се случи инцидент в тунел?

Агенция Пътна Инфраструктура публикува видео, в което показва последователността на действията, които трябва да извършим, ако попаднем на пътно транспортно произшествие, катастрофа или пожар в тунел.

Към 01.01.2018 г. в ремонтираните тунели “Витиня” и “Ечемишка” са снабдени със съвремени системи за пожароизвестяване, вентилация и видоенаблюдение. Всички тези системи осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция в случай на инцидент. SOS станции на всеки 150 м. В тях има телефон и пожарогасител. В тези тунели на всеки 150 м. има аварийни SOS станции с телефон, пожарогасители, хидренти и всичко необходимо за бърза реакция. Предстои на всички големи тунели в България да бъдат изградени подобни системи за безопасност.

Действия при катастрофа или пожар

  1. Първото необходимо действие при катастрофа или пожар в тунел е да се подаде сигнал. Това се прави като натиснете някои от бутоните SOS, които се намират в дясно от движението до всяка SOS станция.
  2. До бутоните има телефон за връзка с дежурния диспечер. На него се подава инф ормация за пострадалите и настъпилите поражения. Чрез видео системата диспечера веднага локализира точното място и подава сигнала към тел. 112. Автоматично се задействат светофарната уредба и пътните знаци за спиране на движението. Включва се и вентилационната система.
  3. При възникване на пожар първите 10 минути са най-важни за потушаването му. За това е необходимо веднага да се опитате да го изгасите с пожарогасител от автомобила или от SOS станцията.
  4. Без паника трябва да се евакуирате към безопасния изход на тунела,  следвайки опътващите сиганални табели. Оставете автомобилите с изключен двигател. Аварийната лента за движение задължително трябва да е свободна, за да се осигури възможност на пожарни линейки и коли на МВР да стигнат бързо и безпрепятствено на мястото на инцидента и да окажат нужната помощ.
  5. Необходимо е да изпълнявате инструкциите, които се подават по оповестителната система.
  6. След пристигането на колите на Пожарна и медицинска помощ, изпълнявайте техните нареждания.

Превантивни действия

Когато сте на път спазвайте задължително сигналите на светофарната уредба при входа на тунели. Когато светлината сигнализация предупреждава за възникнална авария в съоръжението, не навлизайте в него. Бързата реакция е важна за вашата безопасност.

За Автора - kak.bg

No Comments

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.